Светлина на света

Исус пак им говори, казвайки: Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота. Йоан 8:12

”Светлина за всеки ден” на Самуел Багстер

са едни от най-обичаните размишления на всички времена. Те ни предлагат кратко посвещение всяка сутрин и вечер, въз основа на Библията. Оригиналното издание е подготвено от Джонатан Багстер и други членове семейството, които са потомци на известният книжар от Лондон, Самуел Багстер. Патриархът на семейството, Самуел Багстер създава силна семейна традиция за ежедневно четене на Библията и медитация. Неговите потомци черпят от кладенеца на това наследство, като предлагат тези посвещения в полза на всички вярващи. Това безценно съдържание е плод на молитвите на едно благочестиво и посветено християнско семейство.
Една от интересните особености на тези посвещения е редът и представянето на стиховете от Библията. Всяко прочитане е проектирано около една централна тема библейски стихове и включва така специално избрани стихове, които да ви дадат поглед върху темата, докато четете, медитирате върху и прилагате писанията в живота си. Понякога стих по назад на една глава ще предшества стих по напред от същата глава. Това не е случайно, че стиховете са били подредени по този начин, за да изведат в прогресия темите и мисълта на Багстер, върху които той иска да наблегне.
"Светлина за всеки ден" може да се чете всяка година. Тъй като Писанията са винаги актуални и обстоятелствата в нашия живот винаги се променят, така вие постоянно ще разширявате възгледите си и широчината на разбиране на Словото ще задълбочава всяка година, докато четете пасажи от Библията. Благословение и нека да бъдем светлината и солта на земята!

събота, 30 октомври 2010 г.

Той взе на себе Си нашите немощи, И болестите ни понесе

Той взе на себе Си нашите немощи, И болестите ни понесе
Светлина за всеки ден...

Сутрин
Тогава свещеникът да заповяда да вземат за очищаемия две живи чисти птичета, кедрово дърво, червена вълна и исоп; и свещеникът да заповяда да заколят едното птиче в пръстен съд над текуща вода. После да вземе живото птиче, кедровото дърво, червената вълна и исопа и да натопи тях и живото птиче в кръвта на закланото над текущата вода птиче; и седем пъти да поръси очищаемия от проказата и да го обяви за чист, а да пусне живото птиче на полето.
И когато беше в един от градовете, ето, човек, който беше цял прокажен, като видя Исуса, падна на лицето си и Му се помоли, казвайки: Господи, ако искаш можеш да ме очистиш - А Той се смили, простря ръка и се допря до него, и му каза: Искам, бъди очистен. И веднага проказата го остави, и той се очисти.

Мат 8:17; Лев. 14:4-7; Лука 5:12 - Марк 1:41-42.

Когото ти благославяш, е благословен, а когото проклинаш е проклет

Вечер
Блажени нищите по дух, защото е тяхно небесното царство. Блажени скърбящите, защото те ще се утешат. Блажени кротките, защото те ще наследят земята.
6 Блажени които гладуват и жадуват за правдата, защото те ще се наситят. Блажени милостивите, защото на тях ще се показва милост. Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога. Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии чада. Блажени гонените заради правдата, защото е тяхно небесното царство. Блажени сте, когато ви хулят и ви гонят, и говорят против вас лъжливо, всякакво зло заради Мене; радвайте се и веселете се, защото голяма е наградата ви на небесата - Блажени ония, които слушат Божието слово и го пазят.
Блажени, които изперат дрехите си, за да имат право да дойдат при дървото на живота, и да влязат през портите на града.

Чис. 22:6; Мат. 5:3-12; Лука 11:28; Отк. 22:14.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 27 Октомври
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...

Господ царува

Господ царува
Светлина за всеки ден...

Сутрин
Не се ли боите от Мене? казва Господ, Не ще ли треперите пред Мене, Който с вечна заповед съм поставил пясъка за граница на морето, Която не може да премине; Тъй че, макар вълните му да се издигат, пак няма да преодолеят, При все, че бучат, пак няма да я преминат? - Защото нито от изток, нито от запад, Нито от планинската пустиня иде съд; Но Бог е съдията; Едного Той унижава, а другиго издига.
Той изменява времената и годините; Сваля царе и поставя царе; Той е, който дава мъдрост на мъдрите И знание на разумните - И ще чуете за войни и за военни слухове; но внимавайте да се не смущавате.
И тъй, какво да кажем за това? Ако Бог е откъм нас, кой ще бъде против нас? - Не продават ли се две врабчета за един асарий? и пак ни едно от тях няма да падне на земята без волята на Отца ви. А вам и космите на главата са всички преброени. Не бойте се, прочее, вие сте много по-скъпи от врабчетата.

Псалм 99:1; Ер. 5:22 - Псалм 75:6-7; Дан. 2:21 - Мат. 24:6; Рим. 8:31 - Мат. 10:29-31.

Отклик на вяра: Господи в Словото Ти се казва, че страхът от Тебе е начало на мъдростта. Ти си Създател и Съдия на всичко. Ти даваш мъдрост и разум на тези, които те търсят. Искам във всичко да уповавам на Теб, Живият Бог. Благодаря Ти. Амин!

Затова внимавайте в духа си.

Вечер
Учителю, видяхме един човек да изгонва бесове в Твое име; и му запретихме, защото не следва с нас. А Исус му рече: Недейте му запрещава; защото, който не е против вас откъм вас е. Като видяха това учениците Му Яков и Иоан, рекоха: Господи, искаш ли да заповядаме да падне огън от небето и да ги изтреби както стори Илия? А Той се обърна и ги смъмра; и рече: Вие не знаете на какъв сте дух; защото Човешкият Син не е дошъл да погуби човешки души, но да спаси.
И завтече се едно момче та извести на Моисея, казвайки; Елдад и Модад пророкуват в стана. И Исус Навиевият син, слугата на Моисея, един от неговите избрани, проговори и рече: Господарю мой, Моисее, запрети им. А Моисей му рече: Завиждаш ли за мене? Дано всичките Господни люде бъдат пророци, та да тури Господ Духа Си на тях!
А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон.
А които са Исус Христови, разпнали са плътта заедно със страстите и похотите й. Ако по Духа живеем, по Духа и да ходим. Да не ставаме тщеславни, един друг да се не дразним и да си не завиждаме един на друг.

Мал. 2:15; Лука 9:49-50, 54-55 - Чис. 11:27-29; Гал. 5:22-26.

Отклик на вяра: Господи, разбирам наистина каква любов имаш към нас. Твоята любов е за спасение, не за погибел. Нека кръвта на Исус ме очисти от всеки грях и Святият Ти дух да живее в мен, да ходя в Духа и да живеея в Духа. Благодаря Ти. Амин!

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 26 Октомври
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!
Прочетете Цялата Статия...

петък, 29 октомври 2010 г.

Отхвърлен съм отпред очите Ти, но пак ще погледна наново към светия Твой храм.

Отхвърлен съм отпред очите Ти, но пак ще погледна наново към светия Твой храм.
Светлина за всеки ден...

Сутрин
Но Сион рече: Иеова ме е оставил, И Господ ме е забравил. Може ли жена да забрави сучещото си дете Та да се не смили за чадото на утробата си? Обаче те, ако и да забравят, Аз все пак няма да те забравя.
Отблъснал си душата ми далеч от мира; забравих благоденствието. И рекох: Погина увереността ми и надеждата ми като отдалечена от Господа. Събуди се, Господи, защо спиш? Стани, не ни отхвърляй за винаги - Защо говориш, Якове, и казваш, Израилю: Пътят ми е скрит от Господа, И правото ми се пренебрегва от моя Бог - В изобилието на гнева Си скрих лицето Си от тебе за един миг; Но с вечна благост ще се смиля за тебе, Казва Господ Изкупителят ти.
Защо си отпаднала, душе моя? И защо се смущаваш дълбоко в мене? Надявай се на Бога, защото аз още ще Го словословя; Той е помощ на лицето ми и Бог мой. Угнетявани сме отвсякъде, но не сме утеснени; в недоумение сме, но не до отчаяние; гонени сме, но не оставени; повалени сме, но не погубени.

Йона 2:4; Исая 49:14-15; Плача на Еремия 3:17-18 - Псалми 44:23 - Исая 40:27 - Исая 54:8; Псалм 43:5 - 2 Кор. 4:8-9.

Когато сиромасите и немотните потърсят вода, А няма, и езикът им съхне от жажда, Аз Господ ще ги послушам, Аз Израилевият Бог няма да ги оставя

Вечер
Мнозина думат: Кой ще ни покаже доброто? Господи, издигни над нас светлостта на лицето Си - Защото каква полза на човека от всичкия му труд И от грижата на сърцето му, За което се изморява под слънцето? Понеже всичките му дни са само печал, И трудовете му скръб; И още и нощем сърцето му не си почива. Понеже всичко е суета и гонене на вятър - Оставиха Мене, извора на живите води И си изсякоха щерни, разпукнати щерни, Които не могат да държат вода.
Всичко което Ми дава Отец, ще дойде при Мене, и който дойде при Мене никак няма да го изпъдя - Защото ще изливам вода на жадната земя - Блажени които гладуват и жадуват за правдата, защото те ще се наситят.
Ти си мой Бог; от ранина Те търся; Душата ми жадува за Тебе, плътта ми Те ожида, В една пуста, изнурена и безводна земя.

Исая 41:17; Псалм 4:6 - Еклисиаст 2:23-24, 17 - Ерем. 2:13; Йоан 6:37 - Исая 44:3 - Мат. 5:6; Псалм 63:1.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 24 Октомври
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!


Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 25 октомври 2010 г.

Аз съм с вас през, всичките дни до свършека на века

Аз съм с вас през, всичките дни до свършека на века
Светлина за всеки ден...


Сутрин
Пак ви казвам, че ако двама от вас се съгласят на земята за каквото и да било нещо, което да поискат, ще им бъде дадено от Отца Ми, Който е на небесата.
Защото, гдето двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз посред тях. Който има Моите заповеди и ги пази, той Ме люби; а който Ме люби ще бъде възлюбен от Отца Ми, и Аз ще го възлюбя, и ще явя Себе Си нему.
Господи, по коя причина ще явиш Себе Си на нас, а не на света? ... Ако Ме люби някой, ще пази учението Ми; и Отец Ми ще го възлюби, и Ние ще дойдем при него и ще направим обиталище у него.
А на Онзи, Който може да ви пази от препъване, и да ви постави непорочни в радост пред Своята слава, на единствения Бог наш Спасител, чрез Исуса Христа нашия Господ, да бъде слава и величие, и преди всичките векове, и сега, и до всичките векове. Амин.

Мат. 28:20; Мат. 18:19-20 - Йоан 14:21; Йоан 14:22-23; Юда 24,25

А краят на всичко е наближил.

Вечер
След това видях един голям бял престол и Онзи, Който седеше на него, от Чието лице побягнаха земята и небето, че не се намери място за тях. Днешните небе и земя са натрупани за огън, пазени до деня на страшния съд и погибелта на нечестивите човеци. Бог е нам прибежище и сила, Винаги изпитана помощ в напасти, Затова няма да се уплашим, ако би се и земята поклатила, И планините се преместили всред моретата, Ако и да бучат и да се вълнуват водите им, И планините да се тресат от надигането им. И ще чуете за войни и за военни слухове; но внимавайте да се не смущавате; понеже тия неща трябва да станат; но това още не е свършекът.
Защото знаем, че ако се развали земният ни дом, телесната скиния, имаме от Бога здание на небесата, дом неръкотворен, вечен. Понеже в тоя дом и стенем като ожидаме да се облечем с нашето небесно жилище. А според обещанието Му очакваме ново небе и нова земя, в която да живее правда. Затова, възлюбени, като очаквате тия неща, старайте се да се намерите чисти и непорочни пред Него, с мир в сърцата си.

1 Пет. 4:7; Отк. 20:11 - 2 Пет 3:7; Псалм 46:1-3 - Мат 24:6; 2 Кор. 5:1-2 - 2 Пет. 3:13-14

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 25 Октомври
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...

Защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му

Защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му.
Светлина за всеки ден...

Сутрин
Малкият имот на праведния е по-желателен от богатството на мнозина нечестиви - По-добро е малкото със страх от Господа, нежели много съкровища с безпокойствие - А благочестието със задоволство е голяма печалба. А, като имаме прехрана и облекло, те ще ни бъдат доволно.
Не ми давай ни сиромашия, ни богатство; храни ме с хляба, който ми се пада. Да не би да се преситя, и се отрека от Тебе и да кажа: Кой е Господ? Или да не би да осиромашея та да открадна, И да употребя скверно името на моя Бог. Дай ни днес ежедневния хляб.
Не се безпокойте за живота си, какво ще ядете или какво ще пиете, нито за тялото си, какво ще облечете. Не е ли животът повече от храната, и тялото от облеклото? Когато ви пратих без кесия, без торба и без обуща, останахте ли лишени от нещо? А те казаха: От нищо. Не се впримчвайте в сребролюбието; задоволявайте се с това, що имате, защото сам Бог е рекъл: "Никак няма да те оставя и никак няма да те забравя".

Лука 12:15; Псалм 37:16 - Притчи 15:16 - 1 Тим. 6:6,8; Притчи 30:8-9 - Мат. 6:11; Мат 6:25; Лука 22:35 - Евреи 13:5
.

Духът е, който дава живот.

Вечер
Първият човек Адам "стана жива душа", а последният Адам стана животворящ дух. Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух. Той ни спаси не чрез праведни дела, които ние сме сторили, но по Своята милост чрез окъпването, сиреч, новорождението и обновяването на Светия Дух.
Вие, обаче, не сте плътски, а духовни, ако живее във вас Божият Дух. Но ако някой няма Христовия Дух, той не е Негов. Обаче, ако Христос е във вас, то при все, че тялото е мъртво поради греха, духът е жив поради правдата. И ако живее във вас Духът на Този, Който е възкресил Исуса от мъртвите, то Същият, Който възкреси Христа Исуса от мъртвите, ще съживи и вашите смъртни тела чрез Духа Си, който обитава във вас.
Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене. Така и вие считайте себе си за мъртви към греха, а живи към Бога в Христа Исуса.

Йоан 6:63; 1 Кор. 15:45 - Йоан 3:6 - Тит 3:5; Рим 8:9-11; Гал. 2:20 - Рим. 6:11.


Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 23 Октомври
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...