Светлина на света

Исус пак им говори, казвайки: Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота. Йоан 8:12

”Светлина за всеки ден” на Самуел Багстер

са едни от най-обичаните размишления на всички времена. Те ни предлагат кратко посвещение всяка сутрин и вечер, въз основа на Библията. Оригиналното издание е подготвено от Джонатан Багстер и други членове семейството, които са потомци на известният книжар от Лондон, Самуел Багстер. Патриархът на семейството, Самуел Багстер създава силна семейна традиция за ежедневно четене на Библията и медитация. Неговите потомци черпят от кладенеца на това наследство, като предлагат тези посвещения в полза на всички вярващи. Това безценно съдържание е плод на молитвите на едно благочестиво и посветено християнско семейство.
Една от интересните особености на тези посвещения е редът и представянето на стиховете от Библията. Всяко прочитане е проектирано около една централна тема библейски стихове и включва така специално избрани стихове, които да ви дадат поглед върху темата, докато четете, медитирате върху и прилагате писанията в живота си. Понякога стих по назад на една глава ще предшества стих по напред от същата глава. Това не е случайно, че стиховете са били подредени по този начин, за да изведат в прогресия темите и мисълта на Багстер, върху които той иска да наблегне.
"Светлина за всеки ден" може да се чете всяка година. Тъй като Писанията са винаги актуални и обстоятелствата в нашия живот винаги се променят, така вие постоянно ще разширявате възгледите си и широчината на разбиране на Словото ще задълбочава всяка година, докато четете пасажи от Библията. Благословение и нека да бъдем светлината и солта на земята!

понеделник, 27 декември 2010 г.

Верен е Бог, чрез Когото сте били призовани в общението на Сина Му Исуса Христа нашия Господ.

Верен е Бог, чрез Когото сте били призовани в общението на Сина Му Исуса Христа нашия Господ.
Светлина за всеки ден...


Сутрин
Нека държим непоколебимо надеждата, която изповядваме, защото е верен Оня, Който се е обещал. - Рече Бог: Ще се заселя между тях и между тях ще ходя; и ще им бъда Бог, и те ще Ми бъдат люде. - Нашето общение е с Отца и с Неговия Син Исус Христос. - Радвайте се за гдето с това вие имате общение в страданията на Христа, за да се зарадвате премного и когато се яви Неговата слава.
Тъй че закоренени и основани в любовта да бъдете силни да разберете заедно с всичките светии, що е широчината и дължината, височината и дълбочината, и да познаете Христовата любов, която никое знание не може да обгърне, за да се изпълните в цялата Божия пълнота.
Ако някой изповяда, че Исус е Божият Син, Бог пребъдва в него, и той в Бога. - И който пази неговите заповеди, пребъдва в Бога и Бог в него.


1 Кор. 1:9; Евр. 10:23 - 2 Кор. 6:16 - 1 Йоан 1:3 - 1 Пет. 4:13; Еф. 3:17-19; 1 Йоан 4:15 - 1 Йоан 3:14.

Защото сме Негово творение.

Вечер
Изкараха големи камъни, камъни с голяма стойност, за да положат основите на дома с дялани камъни. - И като се строеше домът иззида се с камъни приготвени на кариерата; така щото нито чук, нито топор, нито какво да е желязно сечиво не се чу в дома, като се строеше.
И вие, като живи камъни, се съграждате в духовен дом. - Понеже бяхте съградени върху основата на апостолите и пророците, като е краеъгълен камък сам Христос Исус, върху когото всяко здание, стройно сглобено, расте за храм свят на Господа; в който и вие се вграждате заедно в Духа за Божие обиталище. - Вие, които някога си не бяхте народ, а сега сте Божий народ.
Вие сте Божие здание. - Ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина; ето, всичко стана ново. - А Бог е, Който ни е образувал нарочно за това, и ни е дал Духа в залог на това.


Еф. 2:10; 3 Царе 5:17 - 3 Царе 6:7; 1 Пет. 2:5 - Еф. 2:20-22 - 1 Пет. 2:10; 1 Кор. 3:9 - 2 Кор. 5:17 - 2 Кор. 5:5.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 15 Ноември
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 13 декември 2010 г.

Помощ моя и избавител мой си Ти, Боже мой.

Помощ моя и избавител мой си Ти, Боже мой.
Светлина за всеки ден...

Сутрин
Стъпките на човека се оправят от Господа; И Неговото благоволение е в пътя Му. Ако падне, не ще се повали, защото Господ подпира ръката му. - В страха от Господа има силна увереност, и Неговите чада ще имат прибежище. - Аз, Аз съм, Който ви утешавам; кой си ти та се боиш от смъртен човек, и от човешки син, който ще стане като трева; А си забравил Господа Създателя си, който разпростря небето и основа земята, и непрестанно всеки ден се боиш от яростта на притеснителя като че се приготвяше да изтреби?
Аз съм с тебе, за да те избавям. - Бъдете силни и дързостни, не бойте се нито да се страхувате от тях; защото Господ твоят Бог Той е, Който върви пред тебе; не ще отстъпи от тебе нито ще те остави.
А аз ще пея за Твоята сила, Да! на ранина високо ще славословя Твоята милост; Защото Ти си ми станал крепост И прибежище в деня на бедствието ми. - Ти си прибежище мое; Ти ще ме пазиш от скръб; С песни на избавление ще ме окръжаваш.


Псалми 40:17; Псалми 37:23-24 - Притчи 14:26 - Исая 51:12-13; Ер. 1:8 - Вт. 31:6; Псалми 59:16 - Псалми 32:7.

Но какво би направил в прииждането на Иордан?

Вечер
Защото Иордан наводнява всичките си брегове през цялото време на жетвата.
А свещениците, които носеха ковчега на Господния завет, стояха твърди на сухо всред Иордан; и целият Израил преминаваха по сухо догдето целият народ съвсем премина Иордан.
Но виждаме Исуса, който е бил направен малко по-долен от ангелите, че е увенчан със слава и чест поради претърпяната смърт, за да вкуси смърт с Божията благодат, за всеки човек.

Когато минаваш през водите, с тебе ще бъда, и през реките, те не ще те потопят; когато ходиш през огъня, ти няма да се изгориш, и пламъкът не ще те опали.
И когато Го видях, паднах при нозете Му като мъртъв; а Той тури десницата Си върху мене и каза: Не бой се, Аз съм първият и последният и живият; бях мъртъв, и, ето, живея до вечни векове; и имам ключовете на смъртта и на ада.

Ер. 12:5; Исус Навиев 3:15; Исус Навиев 3:17 - Евр. 2:9; Псалми 23:4 - Исая 43:2 - Отк. 1:17-18.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 14 Ноември
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...

сряда, 8 декември 2010 г.

Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея, за да я освети, като я е очистил с водно умиване чрез словото.

Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея, за да я освети, като я е очистил с водно умиване чрез словото.
Светлина за всеки ден...

Сутрин
Ходете в любов, както и Христос ви възлюби и предаде Себе Си за нас принос и жертва на Бога за благоуханна миризма.
Тъй като се възродихте, не от тленно семе, а от нетленно чрез Божието слово, което живее и трае до века. - Освети ги чрез истината; Твоето слово е истина. - Ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство. - Той ни спаси не чрез праведни дела, които ние сме сторили, но по Своята милост чрез окъпването, сиреч, новорождението и обновяването на Светия Дух. - Словото Ти ме съживи.

Законът Господен е съвършен, възвръща душата; Изявлението Господно е вярно, дава мъдрост на простия; Повеленията Господни са прави, веселят сърцето; Заповедта Господна е светла, просвещава очите.

Еф. 5:25-26; Еф. 5:2; 1 Пет. 1:23 - Йоан 17:17 - Йоан 3:5 - Тит 3:5 - Псалм 119:50; Псалм 19:7-8.

Чрез Него и едните и другите имаме своя достъп при Отца в един Дух.

Вечер
Аз в тях, и Ти в мене, за да бъдат съвършени в единство.
Каквото и да поискате в Мое име, ще го сторя, за да се прослави Отец в Сина. Ако поискате нещо в Мое име, това ще сторя.
И Аз ще поискам от Отца, и Той ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас до века. Духът на истината, когото светът не може да приеме, защото го не вижда нито го познава. Вие го познавате, защото той пребъдва във вас, и във вас ще бъде. - Има едно тяло и един Дух, както и бяхте призовани към една надежда на званието ви; един Господ, една вяра, едно кръщение, един Бог и Отец на всички, Който е над всички, чрез всички и във всички. - Когато се молите, думайте: Отче наш, Който си на небесата.
Като имаме чрез кръвта на Исуса дръзновение да влезем в светилището, през новия и живия път ...нека пристъпваме.


Еф. 2:18; Йоан 17:23; Йоан 14:13-14, 16-17 - Еф. 4:4-6 - Лука 11:2. Евр. 10:19-20,22.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 13 Ноември
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...

неделя, 5 декември 2010 г.

Скръбта по Бога докарва спасително покаяние, ...не причинява разкаяние.

Скръбта по Бога докарва спасително покаяние, ...не причинява разкаяние.
Светлина за всеки ден...

Сутрин
И спомни си Петър думата на Исуса, който беше рекъл: Преди да изпее петелът, три пъти ще се отречеш от Мене. И той излезе вън и плака горко. - Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда. - Кръвта на Сина Му Исуса Христа ни очиства от всеки грях.
Защото са ме окръжили безбройни злини, постигнаха ме беззаконията ми, така щото не мога да подигна очите си; Те са по-многобройни от космите на главата ми, и сърцето ми отпадна. Благоволи, Господи, да ме избавиш; Господи, побързай да ми помогнеш.
Затова обърни се към твоя Бог, пази милост и правосъдие, и винаги се надявай на твоя Бог.Жертви на Бога са дух съкрушен; сърце съкрушено и разкаяно, Боже, Ти няма да презреш. - Изцелява съкрушените в сърце и превързва скърбите им. Той ти е показал, човече, що е доброто; и какво иска Господ от тебе освен да вършиш праведното, да обичаш милост, и да ходиш смирено със своя Бог?


2 Кор 7:10; Мат. 26:75 - 1 Йоан 1:9 - 1 Йоан 1:7; Псалми 40:12-13; Осия 12:6; Псалми 51:17 - Псалми 147:3 - Михей 6:8.

Добре ли си? ... а тя отговори: добре.

Вечер
Като имаме същия дух на вяра.
Като наказвани, а не умъртвявани; като наскърбени, а винаги радостни; като сиромаси, но обогатяваме мнозина; като че нищо нямаме, но притежаваме всичко.
Угнетявани сме отвсякъде, но не сме утеснени; в недоумение сме, но не до отчаяние; гонени сме, но не оставени; повалени сме, но не погубени. Всякога носим на тялото си убиваното на Господа Исуса, за да се яви на тялото ни и живота на Исуса.
Затова ние не се обезсърчаваме; но ако и да тлее външният наш човек, пак вътрешният всеки ден се подновява. Защото нашата привременна лека скръб произвежда все повече и повече една вечна тежина на слава за нас, които не гледаме на видимите, но на невидимите; защото видимите са временни, а невидимите вечни.
Възлюбений, молитствувам да благоуспяваш и да си здрав във всичко, както благоуспява душата ти.


4 Царе 4:26; 2 Кор 4:13; 2 Кор. 6:9-10; 2 Кор 4:8-10, 16-18; 3 Йоан 2.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 12 Ноември
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...

петък, 3 декември 2010 г.

И води ги безопасно

И води ги безопасно
Светлина за всеки ден...


Сутрин
Ходя по пътя на правдата, всред пътеките на правосъдието. Ето, изпращам ангел пред тебе да те пази по пътя и да те заведе на мястото, което съм ти приготвил. Във всичките им скърби Той скърбеше, И ангелът на присъствието Му ги избави; Поради любовта Си и поради милосърдието Си Той сам ги изкупи, дигна ги и носи ги през всичките древни дни.
Защото не завладяха земята със своя меч, Нито тяхната мишца ги спаси, но Твоята десница и Твоята мишца, и светлостта на Твоето лице, Защото Твоето благоволение беше към тях. - Така си водил людете Си, за да си придобиеш славно име. 
Господи, води ме в правдата Си, поради неприятелите ми, направи пътя Си ясен пред мене. - Изпрати светлината Си и истината Си; те нека ме водят. Да ме заведат ... при Божия олтар, При Бога, моята превъзходна радост; и с Арфа ще славословя Тебе, о Боже, Боже мой,

Псалми 78:53; Притчи 8:20; Изход 23:20 - Исая 63:9; Псалми 44:3 - Исая 63:14 - Псалми 5:8 - Псалми 43:3-4.

Но вие измихте себе си ... но се осветихте, но се оправдахте

Вечер
Кръвта на Сина Му Исуса Христа ни очиства от всеки грях. - На Него дойде наказанието докарващо нашия мир, и с Неговите рани ние се изцелихме.
Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея, за да я освети, като я е очистил с водно умиване чрез словото, за да я представи на Себе Си църква славна, без петно, или бръчка, или друго такова нещо, но да бъде света и непорочна. - На нея се позволи да се облече в светъл и чист висон; защото висонът е праведните дела на светиите. - Нека пристъпваме с искрено сърце в пълна вяра, със сърца очистени от лукава съвест и с тяло измито в чиста вода.
Кой ще обвини Божиите избрани? Бог ли, който ги оправдава? - Блажен оня, чието престъпление е простено, Чийто грях е покрит. Блажен оня човек, комуто Господ не вменява беззаконие, и в чийто дух няма измама.

1 Кор. 6:11; 1 Йоан 1:7 - Исая 53:5; Еф. 5:25-27 - Отк. 19:8 - Евр. 10:22 - Рим. 8:33 - Псалми 32:1-2.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 11 Ноември
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!


Прочетете Цялата Статия...