Светлина на света

Исус пак им говори, казвайки: Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота. Йоан 8:12

”Светлина за всеки ден” на Самуел Багстер

са едни от най-обичаните размишления на всички времена. Те ни предлагат кратко посвещение всяка сутрин и вечер, въз основа на Библията. Оригиналното издание е подготвено от Джонатан Багстер и други членове семейството, които са потомци на известният книжар от Лондон, Самуел Багстер. Патриархът на семейството, Самуел Багстер създава силна семейна традиция за ежедневно четене на Библията и медитация. Неговите потомци черпят от кладенеца на това наследство, като предлагат тези посвещения в полза на всички вярващи. Това безценно съдържание е плод на молитвите на едно благочестиво и посветено християнско семейство.
Една от интересните особености на тези посвещения е редът и представянето на стиховете от Библията. Всяко прочитане е проектирано около една централна тема библейски стихове и включва така специално избрани стихове, които да ви дадат поглед върху темата, докато четете, медитирате върху и прилагате писанията в живота си. Понякога стих по назад на една глава ще предшества стих по напред от същата глава. Това не е случайно, че стиховете са били подредени по този начин, за да изведат в прогресия темите и мисълта на Багстер, върху които той иска да наблегне.
"Светлина за всеки ден" може да се чете всяка година. Тъй като Писанията са винаги актуални и обстоятелствата в нашия живот винаги се променят, така вие постоянно ще разширявате възгледите си и широчината на разбиране на Словото ще задълбочава всяка година, докато четете пасажи от Библията. Благословение и нека да бъдем светлината и солта на земята!

петък, 14 октомври 2011 г.

Но мъдростта, къде ще се намери?

Но мъдростта, къде ще се намери?
Светлина за всеки ден...


Сутрин
Но ако някому от вас не достига мъдрост, нека иска от Бога, Който дава на всички щедро без да укорява, и ще му се даде. Но да проси с вяра без да се съмнява ни най-малко. - Уповавай на Господа от все сърце, и не се облягай на своя разум. Във всичките си пътища признавай Него, и Той ще оправя пътеките ти. - Вечният Цар. – Не мисли себе си за мъдър в собствените си очи.
О, Господи Иеова! ето, аз не зная да говоря, защото съм дете. А Господ ми рече: Не думай - Дете съм; защото при всичките, при които ще те пратя, ще идеш, и всичко, що ти заповядвам, ще кажеш. Да се не боиш от тях, защото Аз съм с тебе, за да те избавям, казва Господ.

Ако поискате нещо от Отца, Той ще ви го даде в Мое име. До сега нищо не сте искали в Мое име; искайте и ще получите, за да бъде радостта ви пълна. - И всичко, каквото и да поискате в молитва, като вярвате, ще получите.

Йов 28:12; Яков 1:5,6. - Притчи 3:5,6 - 1 Тим. 1:17 - Притчи 3:7; Ер. 1:6-8; Йоан 16:23,24 - Мат. 21:22.

Не искам да живея вечно

Вечер
Дано да имах крила като на гълъба! Щях да отлетя и да си почина. Щях да ускоря бягането си от вихъра и от бурята.

Защото ние, които сме в тая телесна скиния, като обременени, стенем; не че желаем да се съблечем, но да се облечем още повече, за да бъде смъртното погълнато от живота. И тъй, понеже винаги се одързостяваме, като знаем, че, докато сме у дома в тялото, ние сме отстранени от Господа. - Понеже имам желание да отида и да бъда с Христа, защото, това би било много по-добре.

Следователно и ние, като сме обиколени от такъв голям облак свидетели, нека отхвърлим всяка тегота и греха, който лесно ни сплита, и с търпение нека тичаме на предлежащето пред нас поприще, като гледаме на Исуса начинателя и усъвършителя на вярата ни, Който, заради предстоящата Нему радост, издържа кръст, като презря срама и седна отдясно на Божия престол. Защото размислете за Този, Който издържа от грешните такова противоречие против Себе Си, та да ви не дотегва и да не ставате малодушни.

Да се не смущава сърцето ви, нито да се бои.

Йов 7:16; Псалми 55:6,8. 2 Кор. 5:2,4 - Фил. 1:23; Евр. 12:1-3; Йоан 14:27.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 4 Декември
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...

вторник, 11 октомври 2011 г.

Добре ми стана, че бях наскърбен, За да науча Твоите повеления

Добре ми стана, че бях наскърбен, За да науча Твоите повеления
Светлина за всеки ден...


Сутрин
Ако и да беше Син, пак се научи на послушание от това, което пострада. - И ако сме чада то сме и наследници, наследници на Бога, и сънаследници с Христа, та, ако страдаме с Него, да се и прославяме заедно с Него. Понеже смятам, че сегашните временни страдания не заслужават да се сравнят със славата, която има да се открие към нас.
Знае, обаче, пътя ми; когато ме изпита, Ще изляза като злато. Ногата ми се е държала здраво в Неговите стъпки; Опазил съм пътя Му без да се отклоня.

И да помниш целия път, по който Господ твоят Бог те е водил през тия четиридесет години из пустинята, за да те смири и да те изпита, за да узнае що има в сърцето ти, дали ще пазиш заповедите Му, или не. Да вземеш, прочее, в съображение в сърцето си, че както човек наказва сина си, така и Господ твоят Бог наказва тебе. За това, да пазиш заповедите на Господа твоя Бог, да ходиш в пътищата Му и да се боиш от Него.

Псалми 119:71; Евр. 5:8 - Рим. 8:17,18; Йов 23:10,11; Второзаконие 8:2,5,6.

Понеже със сила не ще надделее човек

Вечер
А Давид каза на филистимеца: Ти идеш против мене с меч и копие и сулица; а аз ида против тебе в името на Господа на Силите, Бога на Израилевите войски, върху които ти хвърли презрение. И Давид тури ръката си в торбата си та взе от там камък, и като го хвърли с прашката, удари филистимеца в челото му, така щото камъкът се заби в челото му; и той падна по лицето си на земята.Така Давид надви филистимеца с прашка и с камък, и удари филистимеца и го уби.
Никой цар не се избавя чрез многочислена войска Силен мъж не се отървава чрез голямо юначество. Ето, окото на Господа е върху ония, които Му се боят, Върху ония, които се надяват на Неговата милост, - Богатствата и славата са от Тебе, и Ти владееш над всичко; в Твоята ръка е могъществото и силата, и в Твоята ръка е да възвеличаваш и да укрепяваш всички.

Доволно ти е Моята благодат; защото силата Ми в немощ се показва съвършена. Затова намирам удоволствие в немощи, в укори, в лишения, в гонения, в притеснения за Христа; защото, когато съм немощен, тогава съм силен.

1 Царе 2:9; 1 Царе 17:45,49,50; Псалми 33:16,18 - 1 Лет. 29:12; 2 Кор. 12:9,10.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 5 Декември
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...

неделя, 9 октомври 2011 г.

Но аз Бога ще потърся, и делото си ще възложа на Бога

Но аз Бога ще потърся, и делото си ще възложа на Бога
Светлина за всеки ден...


Сутрин
Има ли нещо невъзможно за Господа? - Предай на Господа пътя си; И уповавай на Него, и Той ще извърши очакването ти. - Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение. - И всяка ваша грижа възложете на Него, защото Той се грижи за вас.
А когато Езекия взе писмото от ръката на посланиците та го прочете, Езекия възлезе в Господния дом и го разгъна пред Господа. И Езекия се помоли пред Господа.

Преди да Ме призоват те, Аз ще отговарям, И докато ще говорят те, Аз ще слушам. - Голяма сила има усърдната молитва на праведния.
Любя Господа защото послуша Гласа ми и молбите ми;.Понеже приклони ухото Си към мене, затова ще Го призовавам догдето съм жив.

Йов 5:8; Битие 18:14 - Псалми 37:5 - Фил. 4:6 -1 Пет. 5:7; Исая 37:14,15; Исая 65:24 - Яков 5:16; Псалми 116:1,2.

С тяло измито в чиста вода


Вечер
Да направиш... меден умивалник,... и да го поставиш между шатъра за срещане и олтара и да налееш вода в него, та Аарон и синовете му да умиват ръцете си и нозете си в него. когато влизат в шатъра за срещане нека се мият с водата, за да не умрат; или когато пристъпват при олтара да служат, като изгарят жертва чрез огън на Господа, тогава да умиват ръцете си и нозете си, за да не умрат. - Или не знаете, че вашето тяло е храм на Светия Дух, който е във вас. - Ако някой развали Божия храм, него Бог ще развали; защото Божият храм е свят, който храм сте вие.

Пак вън от плътта си ще видя Бога: Когото сам аз ще видя, и очите ми ще гледат, и то не като чужденец. - И в него (храма) никак няма да влезе нещо нечисто, нито оня, който върши мерзост. - Тъй като очите Ти са твърде чисти за да гледаш злото, и не можеш да погледнеш извращението, - И тъй, моля ви, братя, поради Божиите милости, да представите телата си в жертва жива, света, благоугодна на Бога, като ваше духовно служение.

Евр. 10:22; Изход 30:18-21 - 1 Кор 6:19 - 1 Кор. 3:17; Йов 19:26,27 - Отк. 21:27 - Авакум 1:13 - Рим. 12:1.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 3 Декември
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...

петък, 7 октомври 2011 г.

А вие сте помазани от Светия и знаете всичко

А вие сте помазани от Светия и знаете всичко 
Светлина за всеки ден...


Сутрин
Бог Го помаза със Светия Дух и със сила. - Защото Отец благоволи да всели в Него съвършената пълнота. - Ние всички приехме от Неговата пълнота, и благодат върху благодат.

Помазал си с миро главата ми. - Помазанието, което приехте от Него, остава във вас, и нямате нужда да ви учи някой; затова, както Неговото помазание ви учи за всичко, и е истинско, а не лъжливо, пребъдвайте в Него, както ви е научило да правите.

А Утешителят, Светият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, той ще ви научи на всичко, и ще ви напомни всичко, което съм ви казал.
Така също и Духът ни помага в нашата немощ: понеже не знаем да се молим както трябва; но самият Дух ходатайствува в нашите неизговорими стенания.

1 Йоан 2:20; Деяния 10:38 - Кол. 1:19 - Йоан 1:16; Псалми 23:5 - 1 Йоан 2:27; Йоан 14:26; Рим 8:26.

Нека пристъпваме със сърца очистени от лукава съвест

Вечер
Защото, ако кръвта от козли и от юнци и пепелта от юница, с които се поръсваха осквернените, освещава за очистването на тялото, то колко повече кръвта на Христа, Който чрез вечния Дух принесе Себе Си без недостатък на Бога, ще очисти съвестта ви от мъртвите дела, за да служите на живия Бог! - Поръсената кръв, която говори по-добри неща от Авеловата.
В Когото имаме изкуплението си чрез кръвта Му, прощението на прегрешенията ни, според богатството на Неговата благодат. 

Защото, след като Моисей изговори всяка заповед от закона пред всичките люде, взе кръвта на телците и на козлите, с вода и червена вълна и исоп, та поръси и самата книга и всичките люде, и казваше: "Това е кръвта, проляна при завета, който Бог е заръчал спрямо вас". При това, той по същия начин поръси с кръвта и скинията и всичките служебни съдове. И почти мога да кажа, че по закона всичко с кръв се очиства; и без проливането на кръв няма прощение.

Евреи 10:22; Евреи 9:13,14 - Евреи 12:24; Ефесяни l:7; Евреи 9:19-22.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 2 Декември

Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...