Светлина на света

Исус пак им говори, казвайки: Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота. Йоан 8:12

”Светлина за всеки ден” на Самуел Багстер

са едни от най-обичаните размишления на всички времена. Те ни предлагат кратко посвещение всяка сутрин и вечер, въз основа на Библията. Оригиналното издание е подготвено от Джонатан Багстер и други членове семейството, които са потомци на известният книжар от Лондон, Самуел Багстер. Патриархът на семейството, Самуел Багстер създава силна семейна традиция за ежедневно четене на Библията и медитация. Неговите потомци черпят от кладенеца на това наследство, като предлагат тези посвещения в полза на всички вярващи. Това безценно съдържание е плод на молитвите на едно благочестиво и посветено християнско семейство.
Една от интересните особености на тези посвещения е редът и представянето на стиховете от Библията. Всяко прочитане е проектирано около една централна тема библейски стихове и включва така специално избрани стихове, които да ви дадат поглед върху темата, докато четете, медитирате върху и прилагате писанията в живота си. Понякога стих по назад на една глава ще предшества стих по напред от същата глава. Това не е случайно, че стиховете са били подредени по този начин, за да изведат в прогресия темите и мисълта на Багстер, върху които той иска да наблегне.
"Светлина за всеки ден" може да се чете всяка година. Тъй като Писанията са винаги актуални и обстоятелствата в нашия живот винаги се променят, така вие постоянно ще разширявате възгледите си и широчината на разбиране на Словото ще задълбочава всяка година, докато четете пасажи от Библията. Благословение и нека да бъдем светлината и солта на земята!

сряда, 30 ноември 2011 г.

Който за нас направи грешен Онзи, Който не е знаел грях, за да станем ние чрез Него праведни пред Бога

Който за нас направи грешен Онзи, Който не е знаел грях, за да станем ние чрез Него праведни пред Бога.
Светлина за всеки ден...


Сутрин
Господ възложи на Него беззаконието на всички ни. - Който сам понесе в тялото Си нашите грехове на дървото, тъй щото, като сме умрели за греховете, да живеем за правдата; с Чиято рана вие оздравяхте. - Защото, както чрез непослушанието на единия човек станаха грешни мнозината, така и чрез послушанието на единия мнозината ще станат праведни.

Но когато се яви благостта на Бога, нашия Спасител, и Неговата любов към човеците, Той ни спаси не чрез праведни дела, които ние сме сторили, но по Своята милост чрез окъпването, сиреч, новорождението и обновяването на Светия Дух, когото изля изобилно върху нас чрез Исуса Христа, нашия Спасител, та, оправдани чрез Неговата благодат, да станем, според надеждата, наследници на вечния живот. - Сега прочее, няма никакво осъждане на тия, които са в Христа Исуса, които ходят, не по плът но по Дух.

Господ е наша правда.

2 Кор. 5:21; Исая 53:6 - 1 Пет. 2:24 - Рим. 5:19; Тит 3:4-7 - Рим 8:1; Еремия 23:6

Аз ще бъда като роса на Израил

Вечер
Христовата кротост и нежност. Смазана тръстика няма да пречупи, и замъждял фитил няма да угаси

Духът на Господа е на Мене, Защото Ме е помазал да благовестявам на сиромасите; Прати Ме да проглася освобождение на пленниците, и прогледване на слепите, да пусна на свобода угнетените, да проглася благоприятната Господна година. И като затвори книгата, върна я на служителя и седна; а очите на всички в синагогата бяха впити в Него. И почна да им казва: Днес се изпълни това писание във вашите уши. И всички Му засвидетелстваха, чудещи се на благодатните думи, които излизаха из устата Му.

И Господ се обърна та погледна Петра. И Петър си спомни думата на Господа, как му беше казал: Преди да пропее петелът днес, ти три пъти ще се отречеш от Мене. И излезе вън та плака горко.
Той ще пасе стадото Си като овчар, ще събере агнетата с мишцата Си, ще ги носи в пазухата Си, и ще води полека доещите.

Осия 14:5; 2 Кор. 10:1; Исая 42:3; Лука 4:18,19,21,22; Лука 22:61,62; Исая 40:11.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 7 Декември
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...

четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Защото Бог е, Който, действува във вас

Защото Бог е, Който, действува във вас
Светлина за всеки ден...

Сутрин
Не че сме способни от само себе си да съдим за нещо като от нас си; но нашата способност е от Бога. - Човек не може да вземе върху си нищо, ако не му е дадено от небето. - Никой не може да дойде при Мене, ако не го привлече Отец, Който Ме е пратил и Аз ще го възкреся в последния ден. - И ще им дам едно сърце да ходят в един път, за да се боят от Мене винаги.

Не се заблуждавайте, любезни мои братя; Всяко дадено добро и всеки съвършен дар е отгоре, и слиза от Отца на светлините, у Когото няма изменение, или сянка от промяна. От собствената Си воля ни е родил чрез словото на истината, за да бъдем един вид пръв плод на Неговите създания.
Защото сме Негово творение създадени в Христа Исуса за добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим.
Господи, Ти ще отредиш мир за нас, Защото си извършил за нас и всичките ни дела.

Фил. 2:13; 2 Кор. 3:5 - Йоан 3:27 - Йоан 6:44 - Ер. 32:39; Яков 1:16-18; Еф. 2:10; Исая 26:12.

Духът е бодър, а тялото - немощно.

Вечер
В пътя на Твоите съдби, Господи, Те чакахме; Желанието на душата ни е към Твоето име и към възпоменание за Тебе. С душата си Те пожелах нощем, Да! с дълбочината на духа си Тебе търся в зори.

Защото зная, че в мене, сиреч, в плътта ми, не живее доброто; понеже желание за доброто имам, но не и сила да го върша. Защото, колкото за вътрешното ми естество, аз се наслаждавам в Божия закон; но в телесните си части виждам различен закон, който воюва против закона на ума ми, и ме заробва под греховния закон, който е в частите ми. - Защото плътта силно желае противното на Духа, а Духът противното на плътта; понеже те се противят едно на друго, за да не можете да правите това, което искате.

За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепява. - Нашата способност е от Бога - Доволно ти е Моята благодат.

Мат. 26:41; Исая 26:8,9; Рим. 7:18,22,23 - Гал. 5:17; Фил. 4:13 - 2 Кор. 3:5 - 2 Кор. 12:9.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 6 Декември
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Добре ми стана, че бях наскърбен

Добре ми стана, че бях наскърбен
Светлина за всеки ден...

Сутрин
Ако и да беше Син, пак се научи на послушание от това, което пострада. - Ако страдаме с Него, да се и прославяме заедно с Него. Понеже смятам, че сегашните временни страдания не заслужават да се сравнят със славата, която има да се открие към нас.

Знае, обаче, пътя ми; когато ме изпита, Ще изляза като злато. Ногата ми се е държала здраво в Неговите стъпки; Опазил съм пътя Му без да се отклоня.

И да помниш целия път, по който Господ твоят Бог те е водил през тия четиридесет години из пустинята, за да те смири и да те изпита, за да узнае що има в сърцето ти, дали ще пазиш заповедите Му, или не. Да вземеш, прочее, в съображение в сърцето си, че както човек наказва сина си, така и Господ твоят Бог наказва тебе. За това, да пазиш заповедите на Господа твоя Бог, да ходиш в пътищата Му и да се боиш от Него.

Псалми 119:71; Евр. 5:8 - Рим. 8:17,18. Йов 23:10,11. Второзаконие 8:2,5,6.

Понеже със сила не ще надделее човек

Вечер 
А Давид каза на филистимеца: Ти идеш против мене с меч и копие и сулица; а аз ида против тебе в името на Господа на Силите, Бога на Израилевите войски, върху които ти хвърли презрение. И Давид тури ръката си в торбата си та взе от там камък, и като го хвърли с прашката, удари филистимеца в челото му, така щото камъкът се заби в челото му; и той падна по лицето си на земята. Така Давид надви филистимеца с прашка и с камък, и удари филистимеца и го уби. Но нямаше меч в ръката на Давида

Никой цар не се избавя чрез многочислена войска; Силен мъж не се отървава чрез голямо юначество. Ето, окото на Господа е върху ония, които Му се боят, Върху ония, които се надяват на Неговата милост. - Богатствата и славата са от Тебе, и Ти владееш над всичко; в Твоята ръка е могъществото и силата, и в Твоята ръка е да възвеличаваш и да укрепяваш всички.

Затова намирам удоволствие в немощи, в укори, в лишения, в гонения, в притеснения за Христа; защото, когато съм немощен, тогава съм силен.

1 Царе 2:9; 1 Царе 17:45,49,50; Псалми 33:16,18 - 1 Лет. 29:12. 2 Кор. 12:9,10.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 5 Декември

Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...