Светлина на света

Исус пак им говори, казвайки: Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота. Йоан 8:12

”Светлина за всеки ден” на Самуел Багстер

са едни от най-обичаните размишления на всички времена. Те ни предлагат кратко посвещение всяка сутрин и вечер, въз основа на Библията. Оригиналното издание е подготвено от Джонатан Багстер и други членове семейството, които са потомци на известният книжар от Лондон, Самуел Багстер. Патриархът на семейството, Самуел Багстер създава силна семейна традиция за ежедневно четене на Библията и медитация. Неговите потомци черпят от кладенеца на това наследство, като предлагат тези посвещения в полза на всички вярващи. Това безценно съдържание е плод на молитвите на едно благочестиво и посветено християнско семейство.
Една от интересните особености на тези посвещения е редът и представянето на стиховете от Библията. Всяко прочитане е проектирано около една централна тема библейски стихове и включва така специално избрани стихове, които да ви дадат поглед върху темата, докато четете, медитирате върху и прилагате писанията в живота си. Понякога стих по назад на една глава ще предшества стих по напред от същата глава. Това не е случайно, че стиховете са били подредени по този начин, за да изведат в прогресия темите и мисълта на Багстер, върху които той иска да наблегне.
"Светлина за всеки ден" може да се чете всяка година. Тъй като Писанията са винаги актуални и обстоятелствата в нашия живот винаги се променят, така вие постоянно ще разширявате възгледите си и широчината на разбиране на Словото ще задълбочава всяка година, докато четете пасажи от Библията. Благословение и нека да бъдем светлината и солта на земята!

вторник, 31 януари 2012 г.

Вашата работа с вяра

Вашата работа с вяра

Светлина за всеки ден...

Сутрин
Това е Божието дело, да повярвате в Този, Когото Той е изпратил.

Вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва. - Вяра, която действува чрез любов. - Който сее за плътта си, от плътта си ще пожъне тление, а който сее за Духа, от Духа ще пожъне вечен живот. - Защото сме Негово творение, създадени в Христа Исуса за добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим. - Който даде Себе Си за нас, за да ни изкупи от всяко беззаконие и очисти за Себе Си люде за Свое притежание, ревностни за добри дела.
Длъжни сме, братя, всякога да благодарим на Бога за вас, както е и прилично, загдето вярата ви расте премного, и любовта на всеки един от всички вас се умножава един към друг. Затова и винаги се молим за вас, дано нашия Бог ви има за достойни за призванието ви и усъвършенствува мощно във вас всяко добро желание и всяко дело на вярата. - Бог е, Който, според благоволението Си, действува във вас и да желаете това и да го изработвате.

1 Сол. 1:3; Йоан 6:29; Яков 2:17 - Гал. 5:6 - Гал. 6:8 - Еф. 2:10 - Тит 2:14; 2 Сол. 1:3,11 - Фил. 2:13.

Где е обещаното Му пришествие?

Вечер
Енох, седмият от Адама, ...рече: Ето Господ иде с десетки хиляди Свои светии, да извърши съдба над всички, и да обяви за виновни всичките нечестивци за всичките нечестиви дела, които в нечестие са сторили, и за всичките жестоки думи, които нечестивите грешници са говорили против Него. - Ето, иде с облаците; и ще Го види всяко око, и ония, които го прободоха; и всички земни племена ще възридаят за Него.

Сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред; после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.

Божията благодат, спасителна за всичките човеци ни учи да се отречем от нечестието и от световните страсти и да живеем разбрано, праведно и благочестиво в настоящия свят, ожидайки блажената надежда, славното явление на нашия велик Бог и Спасител Исус Христос,

2 Пет. 3:4; Юда 14,15 - Отк. 1:7. 1 Сол. 4:16,17; Тит 2:11 13.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 22 Декември

Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...

събота, 21 януари 2012 г.

Дните на жалеенето ти ще се свършат

Дните на жалеенето ти ще се свършат
Светлина за всеки ден...

Сутрин
В света имате скръб. - Цялото създание съвокупно въздиша и се мъчи до сега. И не то само, но и ние, които имаме Духа в начатък, и сами ние въздишаме в себе си и ожидаме осиновението си, сиреч, изкупването на нашето тяло. - Ние, които сме в тая телесна скиния, като обременени, стенем; не че желаем да се съблечем, но да се облечем още повече, за да бъде смъртното погълнато от живота.
Това са ония, които идат от голямата скръб; и са опрали дрехите си, и са ги избелили в кръвта на Агнето. Затова са пред престола на Бога и Му служат денем и нощем в Неговия храм; и седящият на престола ще разпростре скинията Си върху тях. Няма да огладнеят вече, нито да ожаднеят вече, нито ще ги удари слънцето, нито някой пек; защото Агнето, Което е пред средата на престола, ще им бъде пастир и ще ги заведе при извори с текущи води; и Бог ще обърше всяка сълза от очите им.

Исая 60:20; Йоан 16:33 - Рим. 8:22,23 - 2 Кор. 5:4; Отк. 7:14-17.

Учителю! нима не Те е грижа че загиваме?

Вечер
Благ е Господ към всички; И благите Му милости са върху всичките Му творения.
Всичко живо, що се движи ще ви бъде за храна; давам ви всичко също, както дадох зелената трева. - Докато съществува земята, сеитба и жетва, студ и горещина, лято и зима, ден и нощ няма да престанат.

Господ е благ, крепост е в ден на бедствие. - И Бог чу гласа на момчето; и ангел Божий извика към Агар от небето и рече й: Що ти е, Агар? Не бой се, защото Бог чу гласа на момчето от мястото гдето е. Стани, дигни момчето и крепи го с ръката си, защото ще направя от него велик народ. Тогава Бог й отвори очите, и тя видя кладенец с вода; и отиде да напълни меха с вода и даде на момчето да пие.

И тъй не се безпокойте, и не думайте: Какво ще ядем? или: Какво ще пием? или: Какво ще облечем? ...понеже небесният ви Отец знае, че се нуждаете от всичко това. - да се надяват... на Бога, Който ни дава всичко изобилно да се наслаждаваме;

Марк 4:38; Псалм 145:9; Бит. 9:3 - Бит. 8:22; Наум 1:7 - Бит. 21:17-19; Мат. 6:31,32 - 1 Тим. 6:17.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 21 Декември

Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...

вторник, 17 януари 2012 г.

Който ни е избрал в Него преди създанието на света

Който ни е избрал в Него преди създанието на света
Светлина за всеки ден...


Сутрин
За да бъдем свети и без недостатък пред Него в любов

Бог отначало ви е избрал за спасение чрез освещение на Духа и вярването в истината; за което спасение ви призова... да получите славата на нашия Господ Исус Христос. - Защото, които предузна, тях и предопредели да бъдат съобразни с образа на Сина Му, за да бъде Той първороден между много братя; а които предопредели, тях и призова; а които призова, тях и оправда, а които оправда, тях и прослави. - избрани по предузнанието на Бога Отца, чрез освещението на Духа, за да сте послушни и да бъдете поръсени с кръвта Исус Христова.

Ще ви дам и ново сърце, и нов дух ще вложа вътре във вас, и, като отнема каменното сърце от плътта ви, ще ви дам меко сърце. - Защото Бог не ни е призовал на нечистота, а на святост.

Еф. 1:4; Еф. 1:4; 2 Сол. 2:13,14 - Рим. 8:29,30 - 1 Пет. 1:2; Езек. 36:26 - 1 Сол. 4:7.

И прозорци ако би направил Господ на небето, би ли могло да стане това нещо

Вечер
Имайте вяра в Бога. - Без вяра не е възможно да се угоди на Бога. - За Бога всичко е възможно
Скъсила ли се е някак ръката Ми та да не може да изкупва?
Защото Моите помисли не са като вашите помисли. Нито вашите пътища като Моите пътища, казва Господ. Понеже, както небето е по-високо от земята, така и Моите пътища са по-високи от вашите пътища, И Моите помисли от вашите помисли. - Опитайте Ме сега за това, казва Господ на Силите, дали не ще ви разкрия небесните отвори да излея благословение върху вас, тъй щото да не стига място за него.

Ето, ръката на Господа не се е скъсила та да не може да спаси. - Господи, безразлично е за Тебе да помагаш на мощния или на оня, който няма никаква сила.
Да не уповаваме на себе си, но на Бога.

4 Царе 7:2; Марк 11:22 - Евр. 11:6 - Мат. 19:26; Исая 50:2; Исая 55:8,9 - Мал. 3:10; Исая 59. - 2 Лет. 14:11; 2 Кор. 1:9.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 20 Декември

Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...

вторник, 10 януари 2012 г.

Виделина изгрява в тъмнината за праведните
Светлина за всеки ден...

Сутрин
Кой измежду вас се бои от Господа и слуша гласа на Неговия служител, но ходи в тъмнина и няма светлина? Такъв нека уповава на името Господно, и нека се обляга на своя Бог. - Ако падне, не ще се повали, защото Господ подпира ръката му. - Защото заповедта им е светилник, и наставлението им е светлина.

Не злорадствувай заради мене, неприятелко моя; Ако падна, ще стана; Ако седна в тъмнина, Господ ще ми бъде светлина. Ще нося гнева на Господа, Защото Му съгреших, Догдето отсъди делото ми и извърши съдба за мене като ме изведе на видело; Тогава ще видя правдата Му.

Окото е светило на тялото; и тъй, ако окото ти е здраво цялото ти тяло ще бъде осветено; но ако окото ти е болнаво, то цялото ти тяло ще бъде помрачено. Прочее, ако светлината в тебе е тъмнина то колко голяма ще е тъмнината!

Псалм 112:4; Исая 50:10 - Псалм 37:24 - Притчи 6:23; Михей 7:8-9; Матей 6:22-23.

Той ще пасе стадото Си като овчар, ще събере агнетата с мишцата Си, ще ги носи в пазухата Си, и ще води полека доещите

Вечер
Жално Ми е за народа, защото три дни вече седят при Мене и нямат що да ядат... не искам да ги разпусна гладни, да не би да им премалее по пътя. - Защото нямаме такъв първосвещеник, Който да не може да състрадава с нас в нашите немощи.Тогава доведоха при Него дечица, за да се докосне до тях... прегърна ги и ги благослови като положи ръцете Си на тях.

Скитах се, като изгубена овца; Потърси слугата си. - Понеже Човешкият Син дойде да потърси и да спаси погиналото. - Защото като овце блуждаехте, но сега се върнахте при Пастиря и Епископа на душите ви.
Не бой се, малко стадо, защото Отец ви благоволи да ви даде царството. - Сам Аз ще паса овцете Си, и Аз ще ги успокоя, казва Господ Иеова.

Исая 40:11; Матей 15:32 - Евр. 4:15; Марк 10:13,16; Псалм 119:176 - Лука 19:10 - 1 Пет. 2:25; Лука 12:32 - Езек. 34:15.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 19 Декември
Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!


Прочетете Цялата Статия...

петък, 6 януари 2012 г.

Затова, нека пристъпваме с дръзновение към престола на благодатта

Затова, нека пристъпваме с дръзновение към престола на благодатта, за да придобием милост, и да намерим благодат, която да помага благовременно.
Светлина за всеки ден...


Сутрин
Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение; и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса. - Защото не сте приели дух на робство, та да бъдете пак на страх, но приели сте дух на осиновение, чрез който и викаме: Авва Отче!

Не съм рекъл на Якововото потомство: Търсете Ме напразно. - Като имаме чрез кръвта на Исуса дръзновение да влезем в светилището, през новия и живия път, който Той е открил за нас през завесата, сиреч, плътта Си, и като имаме велик Свещеник над Божия дом, нека пристъпваме с искрено сърце в пълна вяра, със сърца очистени от лукава съвест и с тяло измито в чиста вода. - Господ ми е помощник; няма да се убоя; Какво ще ми стори човек?

Евр. 4:16; Фил. 4:6,7 - Рим. 8:15; Исая 45:19 - Евр. 10:19,22 - Евр. 13:6.

И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни

Вечер
Където е Господният Дух, там е свобода. - Законът на животворящия Дух ме освободи в Христа Исуса от закона на греха и на смъртта. - Ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни.
Братя, ние не сме чада на слугиня, а на свободната. - Като знаем, че човек не се оправдава чрез дела по закона, а само чрез вяра в Исуса Христа, - и ние повярвахме в Христа Исуса, за да се оправдаем чрез вяра в Христа, а не чрез дела по закона; защото чрез дела по закона няма да се оправдае никоя твар.

Който вникне в съвършения закон на свободата и постоянствува, той, като не е забравлив слушател, но деятелен изпълнител, ще бъде блажен в дейността си. - Стойте, прочее, твърдо в свободата, за която Христос ни освободи, и не се заплитайте отново в робско иго.

Йоан 8:32; 2 Кор. 3:17 - Рим. 8:2 - Йоан 8:36. Гал. 4:31 - Гал. 2:16; Яков 1:25 - Гал. 5:1.

Посвещение всеки ден - сутрин и вечер от Самуел Багстер (1772-1851), 18 Декември

Пламен Шопов, http://svetlina-za-vseki-den.blogspot.com/
Благословение!

Прочетете Цялата Статия...